ÇAKIR

ÇAKIR

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ 

Gelişme Şekli: Dik 
Bitki Boyu: 33-35 cm 
İlk Bakla Yüksekliği: 17-22 cm 
Çiçek Rengi: Beyaz 
Meyvede Tane Sayısı: 1-2 adet 
Bitkide Bakla Sayısı: 13-22 adet
Tane Tipi: Koçbaşı 
Tane Rengi: Bej 
100 tane ağ.: 45-49 gr. 

KALİTE ÖZELLİKLERİ 

Su Alma Kapasitesi: 0.450-0.488 gr/tane 
Şişme Kapasitesi: 0.415-0.441 ml/tane 
Pişme Durumu: Çok iyidir 
Ort. Elek Analizi: 8.2-8.6 mm 

HASTALIK ve ZARARLILAR 

Antraknoz hastalığına toleranslıdır. 

ÖNERİLDİĞİ ALANLAR 

Nohut tarımı yapılan tüm bölgelerde önerilmektedir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ 

Hasar Olum Süresi: 96-100 gündür (Erkenci) 
Bakla Açılma: Yoktur 
Harman Olma Kabiliyeti: Çok iyidir 
Verim: Verim düzeyi iklim ve toprak yapısına göre değişmekle birlikte 150-180 kg/da arasında değişmektedir. 
Bölgemiz ve Batı Geçit Bölgesi için en iyi ekim zamanı 1-15 Mart arasıdır. 
Erken ekim yapmak, birim alandan daha fazla verim almak bakımından önem taşımaktadır. 
Mibzerle ekimde sıra arası, ot kontrolü çapa makinesi ila yapılacaksa 45 cm, elle yapılacaksa 35 cm, ekim derinliği 5-6 cm olmalıdır. 

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarafından 08.0.4.2013 Tarihinde Tescil Edilmiştir.